Fakkelgaarden er rugekasse for nye talenter

23. oktober 2014 Uncategorized Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

Artiklen fortsætter under annoncen

Artiklen fortsætter under annoncen

På Fakkelgaarden i Kollund uddannes nogle af landets bedste tjenere og kokke, og den anerkendte gourmetrestaurant har efterhånden tradition for at være rugekasse for Danmarks nye talenter. Senest er stjernestøvet drysset ned over Fakkelgaardens 29-årige tjenerelev Hauke Schneiders, der netop har modtaget fem 12-taller og den højeste udmærkelse, som tjenerfaget byder på.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er sjældent, at der uddeles fuldt hus på tjeneruddannelsen i Danmark. Men det var ikke destoGetAttachment mindre tilfældet, da tjenerelev Hauke Schneiders fra Hotel & Restaurant Fakkelgaarden for få dage siden aflagde sin svendeprøve. Indsatsen blev belønnet med fem 12-taller og den eftertragtede sølvmedalje, der kun uddeles for sublime præstationer i særklasse. Også Hauke Schneiders’ elev-kollega på Fakkelgaarden, Sarah Nielsen, opnåede den særlige anerkendelse ”Ros” ved svendeprøven samme dag. Dermed kan begge elever skrive sig ind i stjernerækken af elevpræstationer, som er udklækket på Fakkelgaarden i Kollund.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi er utrolig stolte af Hauke og Sarah, der begge er fremragende tjenere. Tjenerfaget handler jo om langt mere end blot at kunne dække et smukt bord og kræse om gæsterne. Det handler også om stor faglig viden, ansvar, engagement og evnen til at give hver enkelt gæst en god oplevelse. Så vi er glade for, at Hauke og Sarahs svendeprøver bekræftede det, som vi og vores gæster oplever i hverdagen”, siger Thomas Grunddal, der er restaurantchef på Fakkelgaarden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gode tjenere hænger ikke på træerne

Fakkelgaarden, der sidste år blev tildelt titlen Årets Elevplads, er i dag ikke kun kendt for sit køkken, men også for at uddanne kokke og tjenere til Danmarks bedste restauranter.comwell - revy

 “Vi prioriterer et dynamisk læringsmiljø meget højt. Både uddannelsen af vores elever og efteruddannelsen af vores faglærte personale er med til at sikre, at vi hele tiden har fingeren på pulsen, får nye ideer og udvikler os. Vi bliver holdt på dupperne af eleverne, når vi skal reflektere over vores arbejde og italesætte, hvorfor vi gør, som vi gør. Så et velfungerende læringsmiljø er til stor gavn for alle parter”, siger Thomas Grunddal, der er restaurantchef på Fakkelgaarden.

 For Fakkelgaarden er det samtidig vigtigt at holde en nær kontakt til uddannelsesmiljøerne, for gode tjenere hænger ikke på træerne.

Vi ser en klar tendens til, at flere unge vælger kokkefaget frem for tjeneruddannelsen, og i fremtiden vil vi sandsynligvis komme til at opleve en mangel på gode tjenere. Det er ærgerligt, for faget åbner masser af spændende muligheder som f.eks. karriere i udlandet”, siger Thomas Grunddal.

Fra lærer til tjener

For Hauke Schneiders var der dog ikke den store tvivl om, at det skulle være tjenerfaget – heller ikke selvom han oprindeligt er uddannet folkeskolelærer.

“Imens jeg uddannede mig til lærer, arbejdede jeg ved siden af som tjener og blev ganske enkelt bidt af faget. Jeg valgte derfor at gå all in på tjenerfaget. Under vejs skiftede jeg elevsted til Fakkelgaarden, fordi jeg gerne ville udfordres mere”, siger Hauke Schneiders.

Det blev Hauke Schneiders, der for få dage siden kunne demonstrere alt, hvad han har lært til svendeprøven.comwell - revy

Prøven består af både en praktisk og teoretisk del. Under den praktiske prøve skal du f.eks. dække et bord, imens du samtidig bliver trukket op til eksamensbordet for at udføre praktiske øvelser som at tilberede en cocktail, anrette ost eller dekantere vin. Senere skal du individuelt forsvare dit bord samt en menu med ledsagende vine, som du har sammensat ugen forinden. Du skal være i stand til at forklare, hvorfor du har truffet de valg, du har. Samtidig tæller selvfølgelig også udstråling, bevægelse og overskud i vurderingen”, forklarer Hauke Schneiders.

En opskrift, der virker

Med fem 12-taller og en sølvmedalje i bagagen er Hauke Schneiders om få uger klar til at fortsætte som faglært tjener på Fakkelgaarden efter næsten tre et halvt års uddannelse. Her glæder han sig til selv at være med til at uddanne fremtidige elever til landets bedste restauranter.

På Fakkelgaarden er vores chefer meget bevidste om at lade os elever tage ansvar. Det er helt afgørende for et udviklende læringsmiljø, fordi du bliver dygtigere af at få lov til at prøve dine egne tanker og teorier af i praksis. Der bliver lyttet til ideer og nye input, og jeg tror aldrig, at jeg har fået et nej”, siger Hauke Schneiders.

Restaurationsbranchen er ellers generelt kendt for at have en streng hakkeorden, men Fakkelgaarden har valgt en mere flad organisation. Det er en af grundene til, at det er lykkedes at skabe et attraktivt læringsmiljø, hvor både faglærte og elever trives.

Vi er selvfølgelig nødt til at have en vis form for hierarki for at sikre, at alting fungerer optimalt. Men samtidig har vi opbygget en organisation, hvor cheferne f.eks. selv er med på gulvet, og hvor eleverne hele tiden får mere ansvar i takt med, at de dygtiggør sig. Vi giver eleverne mulighed for at tage ansvar og er altid lydhøre over for nye ideer. Vi kan se, at det er en opskrift, der virker, både når vi vælges som Årets Elevplads, og når vores elever gang på gang opnår enestående resultater ved deres afsluttende prøver”, slutter Thomas Grunddal.

 

29. marts 2024 Erhverv, Sønderborg

1019 husstande er uden strøm

29. marts 2024 Erhverv

Ifølge Elnetselskabet N1 mistede 1019 husstande i Sønderborg – blandt andet i Jørgensgaard – strømmen ved midnat. N1 arbejder på at lokalisere fejlen og venter at der er strøm igen natten til fredag omkring klokken 02.

Læs mere...