Hvad gør vi , når oliefyret skal ud?

20. november 2014 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

3.700 i Sønderborg kommune fyrer med oliefyr og de alle har det tilfælles, at det er på lånt tid. Over en periode skal der skiftes fra oliefyr til fjernvarme, hvor det er muligt og senere skal de resterende oliefyr skiftes ud med mere klimarigtige varmekilder. Det er en plan, der er lagt af regeringen og den passer som hånd i handske i ProjectZeros ambitioner om et CO2-neutralt Sønderborg.

54 mennesker lagde ører til de klimarigtige løsninger.

54 mennesker lagde ører til de klimarigtige løsninger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Carsten Sohl fortæller om alternativerne til et oliefyr.

Carsten Sohl fortæller om alternativerne til et oliefyr.

Torsdag aften sad 54 alsingere i Scenstrup Forsamlingshus og lyttede på Carsten Sohl fra Energitjenesten, der fortalte, hvilke alternativer der er, når oliefyret skal skiftes. Infomødet var sat i stand af Energitjenesten, Sønderborg Kommune og ProjectZero med stor hjælp fra de frivillige i Stevning Forsamlingshus.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er jo altid dejligt, når flere kan komme på fjernvarmenettet”, siger han. Helt uden viden om, at den planlagte fjernevarmeledning til Nord-Als er skrinlagt. Heldigvis var det ikke den eneste løsning, der kom på bordet.

“El kommer til at spille en stor rolle i fremtiden, Det samme gør jordvarme, luftvarme og varmepumper”, siger Carsten Sohl. Han forklarede en smule om fordele og ulemper ved hver af løsningerne og endte med at foreslå, at man kombinerer flere.

Vi skal gøre noget

Artiklen fortsætter under annoncen

Connie Skovsbjerg, der koordinerer tingene i landsbylaugene havde held med at komme med en ganske enkel løsning, når der skulle træffes et valg mellem den ene eller den anden løsning den dag, hvor oliefyret skal sendes på pension.

Connie Skovbjerg sørgede for, at folk fik forsyningerne med hjem til kaffemøderne.

Connie Skovbjerg sørgede for, at folk fik forsyningerne med hjem til kaffemøderne.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg har taget rigtigt mange poser kaffe med. Tag en med hjem og inviter naboerne til kaffe. Så kan i sidde og snakke de forskellige muligheder igennem og måske nå frem til at hente inspiration hos en af rådgiverne i ProjectZeros netværk”, siger Connie Skovsbjerg.

Connie Skovsbjerg går det klart for mødedeltagerne, at det er vigtigt at sikre, at det ikke bliver dyrere at bo på landet end i byerne.

“Hvis det bliver dyrere at bo på landet, så bliver der ikke solgt nogle huse”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun fortæller videre, at beboerne på Kær snakkede sammen om at få fjernvarme og det lykkedes at få mange til at takke ja, at de kunne få Sønderborg Forsyning til at lægge rørene.

“De drak mange kopper kaffe, snakkede hen over hækkene og blev enige”, siger Connie Skovsbjerg og anbefalede andre at gå sammen og finde de helt rigtige løsninger.

Olietanke

“Når i stopper med at bruge oliefyr, så skal i lukke tanken af, så den ikke kan bruges. Og det er vigtigt, kommunen får at vide, at i har gjort det”, siger Sarah Grønbæk fra Sønderborg Kommune, der sammen med en kollega forklarede lidt om regler og paragraffer.

“I må selvfølgelig gerne lade en tank ligge i jorden og i må også fylde den op med sand. I skal så håbe på, at den køber, der er til jeres hus, når i vil sælge, ikke beder jer grave den op”, siger hun. Et godt råd mere fra hende er:

Sarah Grønbæk svarer gerne på spørgsmål om, hvordan man bedst afliver sin udtjente olietank.

Sarah Grønbæk svarer gerne på spørgsmål om, hvordan man bedst afliver sin udtjente olietank.

“Hvis der er noget, som i er i tvivl om, så ring til os”.

Louise Johnsen fra ProjectZero henviste til ProjectZeros hjemmeside, der bugner med gode råd og ideer til dem, der er på vej til at skifte oliefyret eller måske lave andre energiforbedringer. Det er jo smart at spare flest mulige kroner.

“Jeg skiftede til tre-lags energiruder og isolerede mit hus. Ruderne er tjent hjem på seks år og isoleringen på fire”, siger en af deltagerne. Så nu kan der holdes kaffe-møder, hvor man i fællesskab finder ud af, hvordan man kan gavne klimaet og spare penge samtidig. Uanset om oliefyret skal skiftes eller ej.

billede

 

24. april 2024 Broager, Erhverv

Broager Fjernvarme forhandler videre om en sammenlægning med Sønderborg Varme

24. april 2024 Broager

Fremmødet var historisk. Ikke færre end ca. 150 mødte til generalforsamlingen i Broager Fjernvarme tirsdag aften. Af den grund var mødet flyttet til Broager Hallen. Og aftenens vigtigste afstemning fik et klart udfald. Med 120 stemmer i ryggen forhandles der videre om en sammenlægning med Sønderborg Varme, hvis altså også Sønderborg Fjernvarme stemmer ja på […]

Læs mere...